Kunskapsförbundet Väst

Industritekniska programmet (ITU)

Är du teknikintresserad och vill komma på in arbetsmarknaden genom din gymnasieutbildning? Då är industritekniska programmet något för dig.

Programmet är ett samarbete mellan Nils Ericsonsgymnasiet och företag i närområdet. Tillsammans tar skolan och branschen ansvar för att din utbildningstid ska bli så bra så möjligt. Du får en utbildning i arbetslivet och kunskap om den teknik och de processer som används på tekniska företag idag. Programmet är certifierat som Teknikcollege vilket innebär att utbildningen utformats i samverkan med näringslivet.

Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet av arbete med grundläggande processer och tillverkningsmetoder inom industrin. Du lära dig mer om material och industrins mycket höga kvalitetskrav. Väljer du inriktningen maskin och produktionsteknik får du arbeta med avancerade tillämpningar inom skärande bearbetning och CNC-bearbetning. Väljer du svetsinriktning lär du dig att svetsa med hög precision med flera tekniker och i olika material.

Du läser både gymnasiegemensamma ämnen och yrkesinriktade ämnen. Detta ger dig en varierad skoldag med både teoretiska och praktiska inslag. Under utbildningen är du regelbundet ute på olika företag i arbetsplatsförlagt lärande, APL, där handledare hjälper dig att utvecklas inom yrket så att du får rätt kunskaper för framtida arbete.

Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig en grundläggande högskolebehörighet samt även läsa extra kurser som gör att du direkt efter din gymnasieutbildning kan söka tekniska högskoleutbildningar.