Nils Ericsonsgymnasiet / Yrkesprogram

Industritekniska programmet (ITU)

Är du teknikintresserad och vill komma på in arbetsmarknaden genom din gymnasieutbildning? Då är industritekniska programmet något för dig.

teknik_college

Programmet är ett samarbete mellan Nils Ericsonsgymnasiet och företag i närområdet. Tillsammans tar skolan och branschen ansvar för att din utbildningstid ska bli så bra så möjligt. Du får en utbildning i arbetslivet och kunskap om den teknik och de processer som används på tekniska företag idag. Programmet är certifierat som Teknikcollege vilket innebär att utbildningen utformats i samverkan med näringslivet.


Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet av arbete med grundläggande processer och tillverkningsmetoder inom industrin. Du lära dig mer om material och industrins mycket höga kvalitetskrav. Väljer du inriktningen maskin och produktionsteknik får du arbeta med avancerade tillämpningar inom skärande bearbetning och CNC-bearbetning. Väljer du svetsinriktning lär du dig att svetsa med hög precision med flera tekniker och i olika material.

Möt en elev på programmet:

Du läser både gymnasiegemensamma ämnen och yrkesinriktade ämnen. Detta ger dig en varierad skoldag med både teoretiska och praktiska inslag. Under utbildningen är du regelbundet ute på olika företag i arbetsplatsförlagt lärande, APL, där handledare hjälper dig att utvecklas inom yrket så att du får rätt kunskaper för framtida arbete.
Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig en grundläggande högskolebehörighet samt även läsa extra kurser som gör att du direkt efter din gymnasieutbildning kan söka tekniska högskoleutbildningar.
Ytterligare en bonus är att du under förutsättning att du klarar kurserna får sommarjobb mellan årskurserna, och möjlighet till arbete efter avslutad utbildning.(faktakoll behövs)

På Industritekniska programmet kan du välja mellan två inriktningar:

  • Produkt- och maskinteknik
  • Svets

Läs mer om inriktningarna i programplanen här nedan.

För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du läser kurserna:

Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2
Svenska 3 alt. Svenska som andraspråk 3
Engelska 6

Två av kurserna kan du läsa inom ramen för individuellt val, men du måste läsa minst en av kurserna som utökat program.

Om du väljer inriktning ITU i årskurs två kan du läsa de kurser som ger dig behörighet att söka både högskole- och civilingenjörsutbildningar efter dina studier här på Nils Ericsonsgymnasiet – till exempel Matematik 4, Kemi 1 och Fysik 2.

Många som läst Industritekniska programmet får redan efter studenten jobb som maskinoperatör, CNC-operatör, produktionstekniker eller svetsare. Efter vidare studier arbetar många som ingenjör.