VVS- och fastighetsprogrammet

Pågående

Har du intresse för teknik och vill arbeta praktiskt med montering och underhåll? Då kan VVS- och fastighetsprogrammet vara något för dig!

Vårt samhälle är beroende av energi, vatten, ventilation, kyla och värme. Som VVS-montör ser du till att dessa system fungerar effektivt. VVS- och fastighetsprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet erbjuder inriktningen VVS. Du får då grundläggande yrkesutbildning för att arbeta inom energibranschen i framtiden.

På programmet får du lära dig om installation, drift, underhåll, reglerteknik och energioptimering. Du lär dig hantverk som att svetsa, löda, felsöka och reparera. Dessutom lär du dig att förvalta och underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Miljöhänsyn, kretsloppstänkande och teknikens betydelse för utveckling av ett hållbart samhälle är viktiga frågor under hela utbildningen.

Utbildningen varvar teori och praktik. Du får träna dig i att ta ansvar, arbeta självständigt och även lära dig hur du driver ett eget företag. Under skoltiden gör du ca 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här kan du verkligen känna på det yrke som du utbildar dig till. Dessutom knyter du nära kontakter med företag inom branschen, vilket ger dig goda möjligheter till sommarjobb mellan årskurserna och ett försprång när du ska ut i yrkeslivet.

Möt en elev från programmet:



Inriktningar

VVS

VVS står för värme, ventilation och sanitet och omfattar installation, reparation och underhåll av system som är nödvändiga för att byggnader ska fungera effektivt och tryggt. Som VVS-tekniker blir du en oumbärlig expert inom flera livsviktiga områden för hem, företag och offentliga byggnader. Här får du lära dig allt från att installera och underhålla värme- och ventilationssystem till avancerad sanitetsteknik. Våra lärare har lång erfarenhet från branschen och är dedikerade till att ge dig den bästa möjliga utbildningen. De hjälper dig att utveckla både dina tekniska färdigheter och din yrkesidentitet.

Vi är kvalitetssäkrade via VVS-college!

När en skola blir godkänd som VVS-college har vi bland annat kontrollerat att de erbjuder rätt kurser, har bra lokaler och utbildade lärare. Det är en kvalitetsstämpel på utbildningen. Ett branschcertifierat VVS-college ger eleverna förutsättningarna att få de kunskaper som företagen förväntar sig att de ska ha när de slutar skolan. Elever från ett VVS-colleget är attraktiva för företag som erbjuder praktikplatser och anställning efter utbildningen.
Läs mer om VVS-college

Poängplan

Omfattning

2800 poäng

Engelska 5

100

Idrott och hälsa 1

100

Naturkunskap 1a1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Historia 1a1

50

Matematik 1a

100

Religionskunskap 1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Engelska 6

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3

Elkraftsteknik

100

Verktygs- och materialhantering

100

Systemuppbyggnad

100

Värmelära

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Entreprenadteknik

100

Sanitetsteknik 1

100

Värmeteknik

100

Sanitetsteknik 2

100

VVS svets och lödning rör

100

VVS-gassvetsning rör

100

Injusteringsteknik

100

VVS-teknik

200

Värmeteknik 2

100

Sprinklerteknik 1

100

Kälsvets 1

100

Du vet väl om att våra yrkesprogram är högskoleförberedande?

När du väljer ett yrkesförberedande program får du även en högskoleförberedande grund. Din poängplan har 2800 poäng och du har möjlighet att välja bort 300 poäng för att tillgodose dig en yrkesexamen utan högskoleförberedande kurser.
Läs mer