Kunskapsförbundet Väst / Nyheter / 2024 / 05 / 23

Kunskapsförbundets studiosatsning för ett digitaliserat lärande

Ett webinar, en distanslektion, en podcast om livet som student eller en filminspelning i studiomiljö – Kunskapsförbundets nya inspelningsstudio kommer ha stora digitala möjligheter!

I en vacker äldre byggnad i Vänerparken, i Vänersborg, ska Kunskapsförbundet Väst skapa en egen inspelningsstudio. En kreativ studiomiljö för både film- och ljudinspelning, som blir bokningsbar för alla Kunskapsförbundets medarbetare.

”Vi vill vara i framkant med digitala kreativa lärmiljöer. Många universitet arbetar idag med inspelningsstudios för till exempel digitala föreläsningar och webinars. Vi vill möta dagens och framtidens digitala behov, säger Kim Borg, IT-och digitaliseringschef i Kunskapsförbundet.

Inspelningsstudion finansieras av ett statsbidrag från Skolverket för lärcentrautveckling, med fokus på att skapa en modern sändningsstudio. Studion möjliggör inspelade och livestreamade föreläsningar, podcasts, fotograferingar och filminspelningar i en stor studiomiljö.

”Studion kommer ha flera nivåer av teknik. Det ska vara enkelt att komma igång och spela in sina lektioner för den som är nybörjare, men den kommer också ha kapacitet till större film- och ljudproduktioner för de som är vana att arbeta med media i olika former, som vår kommunikationsavdelning”,
säger Kim.

Studion kommer också innebära ökade möjligheter för interna digitala utbildningar som kan vara en del i onboardingprocesser och i kompetensutveckling för stora grupper.

”När kunskap blir oberoende av tid och plats blir det mer tillgängligt för alla.”, fortsätter Kim.

Det känns väldigt kul att få möjlighet att göra denna satsning. Flexibiliteten som studion ger är något våra studenter och lärare efterfrågar i en allt mer digitaliserad värld. Studion kommer också göra vårt undervisningsmaterial mer tillgängligt för alla, som översättning och textning av lektionsinnehåll,” säger Amir Dahan Agerlund, utbildningschef för Yrkeshögskolan.

Projektet förväntas vara klart under början av 2025 och därefter börjar upplärning och introducering av den nya studiomiljön.

”Under byggprocessen tar vi hjälp från våra egna program, så som bygg, el och måleri, som hjälper oss få i ordning på lokalen, fortsätter Amir. Just nu håller vi att samla in synpunkter och tankar kring den nya studion på vårt intranät. Där namnförslag och tankar kring tekniskt utrustning bland annat efterfrågas. Vi vill göra en studio för alla,” avslutar Amir.