Magnus Åbergsgymnasiet / Yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Välkommen till Restaurang- och livsmedelsprogrammet!

Kockyrket och matlagning blir allt mer populärt. Det ser man inte minst på TV med alla kändiskockar och matlagningsprogram – och det är ett spännande och kreativt område. Vare sig du väljer att arbeta i restaurang eller storkök handlar ditt jobb om att få människor att må bra i både kropp och själ genom god mat och fin service. Hos oss erbjuds inriktningen Kök och servering. Bageri och konditori kan du läsa som gymnasielärling. Oavsett inriktning får du massor av praktiska yrkeskunskaper och träning i god service.

Möt en elev på programmet:

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du grundläggande kunskaper inom restaurang- och livsmedelsbranschen och måltidsservice. Du studerar svensk restaurangtradition – kryddad med intryck från andra kulturer. Du får även arbeta i lag, planera och ta ansvar för kvalitet och ekonomi, samt lära dig företagande. Språkkunskaper och förståelse för andra kulturmönster är viktiga inslag, särskilt om du vill arbeta eller studera vidare utomlands.

På Magnus Åbergsgymnasiet har vi moderna kök och restaurangen MåGott, där du kommer att få många tillfällen att praktisera dina nyförvärvade kunskaper och servera gäster din mat. Under gymnasiet kommer du att få minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Den kan genomföras i Trollhättan, Vänersborg eller kanske till och med utomlands. Praktiken låter dig utvecklas och ger dig ett viktigt kontaktnät för framtida jobb.

För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du läser kurserna:

Svenska 2 alt. svenska som andraspråk 2
Svenska 3 alt. svenska som andraspråk 3
Engelska 6

Du kan välja dessa kurser inom ramen för det individuella valet.

Många som har läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet börjar direkt efter studenten arbeta som kock, servitör, servitris, bartender, kallskänka, bagare, konditor, måltidsarrangör/festfixare, butikssäljare inom livsmedelsbranschen eller egen företagare.