Magnus Åbergsgymnasiet / Yrkesprogram

Hotell- och turismprogrammet

Drömmer du om att arbeta med turism-, hotell- eller konferensverksamhet i framtiden? Är du intresserad av språk, resor, service och människor? Då är detta den rätta gymnasieutbildningen för dig.

På Hotell- och turismprogrammet får den grund du behöver för att antingen arbeta direkt efter gymnasiet eller för vidare studier. Du får grundläggande kunskaper inom hotell, konferens, turism och resor. Du lär dig bland annat service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap.

Möt elever på programmet:


Hotell- och turismprogrammet präglas av branschens internationella karaktär. Språkkunskaper och förståelse för andra kulturer är viktiga inslag, särskilt om du vill arbeta eller studera vidare i andra länder.

I hotell- och turismbranschen är det avgörande att gästen får ett bra bemötande och en bra upplevelse. Därför är det personliga mötet och kundservice centrala delar i lärandet.

Under din tid här kommer du att få minst 15 veckors Arbetsplatsförlagt Lärande (APL). Det finns även möjlighet att genomföra APL i annat land.

Vi deltar ofta på olika mässor och evenemang för att din utbildning i hög utsträckning ska vara anpassad till arbetslivet. Du får en god insyn i hur det är att arbeta i en spännande och omväxlande bransch och du skapar kontakter med framtida arbetsgivare.

För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du läser kurserna:

Svenska 2 alt. svenska som andraspråk 2
Svenska 3, alt. svenska som andraspråk 3

Du kan välja dessa kurser inom ramen för det individuella valet.

Många som har läst Hotell- och turismprogrammet börjar redan efter studenten arbeta inom upplevelseindustri, turistinformation, konferens, event, reception, våningsservice, aktiviteter och upplevelser, bokning och försäljning och guidning

Guide och reseledare är populära yrken som ligger inom programmets område. Branschen ställer krav på både arbetslivs- och livserfarenhet för anställning, och programmet är en bra språngbräda mot dessa områden.