Birger Sjöberggymnasiet / Yrkesprogram

Fordons- och transportprogrammet(MTU)

Gillar du teknik och vill jobba med bilar? Då passar MTU – Motorbranschens tekniska utbildning – förmodligen dig! 

MTU är en helt ny fordonsteknisk utbildning som utvecklats i samverkan med Motorbranschens Riksförbund och vänder sig speciellt till dig som vill jobba med service, reparationer och underhåll av fordon inom transportbranschen. Du väljer mellan tre inriktningar – Karosseri och lackering, Personbil eller Lastbil och mobila maskiner. Utbildningen kombinerar teoretiska studier med praktiskt arbete i skolans bilverkstad och ute på företag.

Fordons- och transportprogrammet är ett brett program med relativt stora skillnader mellan de olika inriktningarna. Tillsammans med MTU utbildar vi moderna fordonstekniker som väl motsvarar de olika kompetenskrav en verkstad ställer på mekaniker idag. För att kunna motsvara en hög och relevant utbildningsnivå samarbetar vi med ledande företag i motorbranschen. Det innebär också att vi säkerställer praktikplatser för skolans elever, och ger möjlighet till ersättning under praktikperioderna.

Möt en elev på Fordons- och transportprogrammet:

Programfördjupningen erbjuder därför stora möjligheter att specialisera dig. Dessutom har du 20-40 veckors utbildning ute på en arbetsplats, så kallat APL. Detta är ett mycket viktigt inslag i utbildningen som ger dig erfarenheter och även kontakter som du kan dra nytta av när du söker jobb. En annan fördel på programmet är att du har möjlighet att få hjälp med att ta körkort.