Kunskapsförbundet Väst / Nyheter / 2024 / 06 / 27

”Att utvecklas tillsammans är roligare! Tillsammans är grejen.”

Under måndagen samlades Kunskapsförbundets skolledare för dialogkonferens med temat: Att utveckla professionellt klokskap tillsammans.

I Kunskapsförbundet sätter vi punkt för våren och läsåret med en rad olika utvecklingskonferenser. Igår var det dags för den sista för vårterminen – dialogkonferens för skolledare.

Dialogkonferens är ett vanligt begrepp i Drömfabriken. Det är en konferensform där deltagarna växlar mellan sittningar i storgrupp och i mindre dialoggrupper under dagen. Formen för konferensen har vetenskaplig grund och man varvar praktiknära presentationer med samtal. Skolledarna delar med sig av sina utvecklingsfrågor och kollegorna är fiffiga kompisar, med fokus på att lära av varandra. Dagen leds av våra skolutvecklare Cecilia Hermansson och Fredrik Dahl.

”En grundprincip i Kunskapsförbundet är styrkan att växa tillsammans, i Tillsammanskraften. Dialogkonferensen är en möjlighet att genom delat engagemang nå en större förståelse för var skolutveckling i förhållande till skolledarpraktiken är, kan vara och bli, i Kunskapsförbundets skolor”, säger Lisa Thörn, utvecklingschef.

Besök av Anette Forssten
Årets dialogkonferens hade besök av Anette Forssten som till vardags arbetar som lektor vid Karlstad Universitet. Hon är docent i pedagogiskt arbete och har under lång tid intresserat sig för skolutveckling, aktionsforskning och skolledares pedagogiska ledarskap. Med sin föreläsning Hur kan forskning stödja rektorers professionella omdöme och etiska förhållningssätt? Gav hon skolledarna en extra skjuts i arbetet och hjälpte till att lyfta blicken.


Tillsammanskraften leder oss genom utvecklingsarbetet

I slutet av dagen fick våra skolledare dela med sig av sin känsla utifrån vad dagen gett. Här är ett axplock av tankar från vår utvecklingsdag:

  • Vilken arsenal av spännande utvecklingsområden, ser fram emot nästa års dialogkonferens. Så många frågor vi kan ha nytta av!
  • Att utveckling FÅR ta tid. Att verkligen kunna ta in det. Jag är väldigt glad och tacksam över att få vara en del av Kunskapsförbundet.
  • Jag har fått flera nya idéer, reflektioner och verktyg som jag tar med mig in i min arbetsvardag. Så mycket bra vi gör! Vilket fantastiskt gäng. Tack till Fredrik och Cecilia!

”Vi får högre kvalitet i vårt skolutvecklingsarbete genom den gemensamma dialogen. Vår gemensamma kunskapsbank blir så mycket bredare och djupare och det är så häftigt att se hur en fråga kan leda vidare till något annat och att ett utvecklingsområde gynnar så många fler. Våra skolledare är allkonstnärer! Inspelet av Anette bidrog dessutom till ytterligare perspektiv som vi tar med oss i vårt arbete framåt. Härligt avslut på det här läsåret!”, avslutar utvecklingschef Lisa Thörn.

Kunskapsförbundet Väst, 10 oktober

Forskningssatsning tillsammans med Högskolan Väst och Innovatum Science Center

Kunskapsförbundet Väst och Högskolan Väst är strategiska partners och driver olika samverkansprojekt för att öka intresset för utbildning i Trollhättan och Vänersborg. Hösten 2024 drar konceptet Science Club i gång och alla gymnasielever i Kunskapsförbundet har möjlighet...

Kunskapsförbundet Väst, 09 oktober

Bussturné genom VUX

Samverkan för framtidens kompetensförsörjning Den 1 januari införs en ny reform som syftar till att stärka yrkesutbildningarna för vuxna, så att de ännu bättre möter arbetsmarknadens krav i Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla samt Orust. Genom en ökad samverkan mellan kommunerna...

Kunskapsförbundet Väst, 08 oktober

"Nu ska det bli ett tennisproffs" - dags att välja gymnasieutbildning

Tvärt emot vad många tonårsföräldrar upplever så lyssnar faktiskt era barn på er. I alla fall när det kommer till riktigt viktiga beslut och livsval. Som att vaccinera sig mot TBE, köpa en försäkring eller välja program på gymnasiet. Ungdomarna litar på att ni vet vad...

Kunskapsförbundet Väst, 17 augusti

Ämnessamordnare med tillsammanskraft!

I Kunskapsförbundet Väst möts lärare från alla gymnasieskolor och vuxenutbildningen två gånger per läsår för att gemensamt lära och utveckla. Ett av Kunskapsförbundets egna mål är att Elevers lärande och måluppfyllelse ska förbättras och likvärdigheten ska öka...