Vuxenutbildningen

Webbansökan | Komvux

Vill du studera på Komvux i Trollhättan/Vänersborg? Under ansökningsperioder hittar du kursutbudet här.

Om du inte kan skicka in din ansökan eller får ett bekräftelsemejl ifrån skolan när du har gjort din ansökan så hör av dig till Administration/Expedition infovuxkfv@kunskapsforbundet.se

Komvux: Vi öppnar för sen ansökan

Om du missade att ansöka till höstens kurser och yrkesutbildningar för vuxna öppnar vi inom kort upp för sen ansökan. För sen ansökan gäller att vi stänger i takt med att platser fylls för kurser och yrkesutbildningar. När sen ansökan är öppen hittar du kurser och utbildningar med platser kvar i webbansökan.

Yrkesutbildningar: Sen ansökan är öppen

Fristående kurser: Sen ansökan är öppen

Sen ansökan är öppen för kurser på grundläggande och gymnasial nivå.

Hitta din kurs här


Om du har frågor kring att studera som vuxen hjälper vår studie- och yrkesvägledning dig gärna.

Här hittar du alla KURSER

Här hittar du alla YRKESUTBILDNINGAR


Komvux på distans via NTI

Distansstudier på Vuxenutbildningen sker genom NTI. Ansökan måste du göra i samråd med studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen. Om du funderar på att studera på distans kan du läsa mer om Komvux på distans här.


Planerade starter och ansökningsperioder inom Komvux | Grundläggande och gymnasial nivå – med reservation för förändringar.

Ansökningsperioder 2024 inom Komvux

 • Hösten 2024: 2024-04-01 – 2024-05-31
 • Sommarvux 2024: 2024-04-08 – 2024-05-02 (preliminära datum och förändringar kan ske).
 • Novembersstart/10 veckorskurser: 2024-09-18 – 2024-10-10 (preliminära datum och förändringar kan ske).

Planerade starter 2024 inom Yrkeshögskolan (YH) | Eftergymnasial nivå

Utbildningarna måste beviljas av Myndigheten för Yrkeshögskolan och besked vilka utbildningar som får startas ges under januari.

Samverkan kring yrkesutbildningar från och med 2024

Du kan även söka samtliga yrkesutbildningar som Uddevalla vuxenutbildning och Orust vuxenutbildning erbjuder. Vi har ett samarbete med dessa kommuner. En kopia på din ansökan ska lämnas till din hemkommun som beslutar om du beviljas gå utbildningen. Du kan läsa mer om deras utbud via länkarna nedan.

Dagtid:

Kurserna är på schemalagda dagtid mellan 08:00-17:00. Du ska vara närvarande på plats i skolan och aktivt delta på lektionerna, men förväntas även studera själv mellan lektionerna. Lektioner via Google Meet kan förekomma. Den här studieformen passar dig som behöver ha undervisning på plats i skolan för att kunna klara dina studier eller om det var länge sedan du studerade

Kvällstid:

Kurserna är på schemalagda tider under kvällstid mellan 17:00-20:00. Du har lektionspass utlagda i ditt schema 1-2 dagar i veckan. Du ska vara närvarande på plats i skolan och aktivt delta på lektionerna, men förväntas även studera själv mellan lektionerna. Digitala lektioner via Google Meet kan förekomma. Den här studieformen passar dig som behöver ha undervisning på plats i skolan för att kunna klara dina studier eller om det var länge sedan du studerade.

Dagtid/flex:

En Flex-kurs har lektionspass utlagda under veckan som en vanlig kurs, men är lämpligt för dig som har arbete eller av annan anledning inte kan närvara på alla lektioner. Kurserna är schemalagda under dagtid eller kvällstid. Digitala lektioner via Google Meet kan förekomma. Du har en dialog med din lärare om vilka pass du inte kan komma på. Prov och vissa andra moment sker på plats i skolans lokaler på obligatoriska tillfällen. Flex kräver stort eget ansvar, god studievana och datorvana, och du förväntas även studera själv mellan lektionerna.

Kvällstid/flex:

En Flex-kurs har lektionspass utlagda under veckan som en vanlig kurs, men är lämpligt för dig som har arbete eller av annan anledning inte kan närvara på alla lektioner. Kurserna är schemalagda under dagtid eller kvällstid. Digitala lektioner via Google Meet kan förekomma. Du har en dialog med din lärare om vilka pass du inte kan komma på. Prov och vissa andra moment sker på plats i skolans lokaler på obligatoriska tillfällen. Flex kräver stort eget ansvar, god studievana och datorvana, och du förväntas även studera själv mellan lektionerna.

Kvällstid/fjärr:

Lektioner sker digitalt via Google Meet. Undervisningen leds av läraren under de angivna lektionstiderna men du förväntas även studera själv mellan lektionerna. Fjärrundervisning kräver dator med fungerande kamera, mikrofon och internetuppkoppling. Prov och laborationer är obligatoriska på plats i skolan.

VUX distans:

Lämplig för dig som inte kan närvara på plats i skolan. Inga schemalagda lektioner, du tar del av material och uppgifter på egen hand. Det finns tid för individuell handledning varje vecka. Ett fåtal examinationer på plats i skolan vid enstaka obligatoriska tillfällen dagtid. Distansstudier kräver mycket god studievana och ett större eget ansvar jämfört med studier på plats. Kräver egen dator med fungerande kamera, mikrofon samt internetuppkoppling.

Möjlig fjärrundervisning:

Du kan delta på lektionerna på plats i skolan eller digitalt via Google Meet. Fjärrundervisning kräver dator med fungerande kamera, mikrofon och internetuppkoppling. Prov och laborationer är obligatoriska på plats i skolan. Undervisningen leds av läraren under de angivna lektionstiderna, men du förväntas även studera själv mellan lektionerna.

NTI distans:

Lämplig för dig som inte kan närvara på plats i skolan. Inga schemalagda lektioner, du tar del av material och uppgifter på egen hand. Nationella prov sker på plats i skolan dagtid. Distansstudier kräver mycket god studievana och ett större eget ansvar jämfört med studier på plats. Kräver egen dator med fungerande kamera, mikrofon samt internetuppkoppling.

Antagningsbesked kommer att skickas ut till dig på flera sätt:

 1. Först får du ett sms där det står att vi har skickat ett mejl till dig.
 2. Du får sedan ditt antagningsbesked till din mejladress. Titta både i din inkorg och i skräppost, ibland hamnar mejlen fel.
 3. Du får samma antagningsbesked i ett brev till din brevlåda som du fått till din mejl

*Du ansvarar själv för att du fyllt i rätt telefonnummer och mejl när du ansökte till oss


I ditt antagningsbesked kan du få olika beslut på de kurser du ansökt till:

 1. Antagen – du har fått plats på kursen
 2. Antagen u.f. (under förutsättning) – du kommer att få plats på kursen om du blir godkänd på den kurs du läser just nu, vi väntar på betyg från din lärare.
 3. Reserv – Du har inte fått någon plats på kursen ännu. Du står på kö.
 4. Reserv u.f.  – Du har inte fått någon plats på kursen ännu. Du står på kö och kommer eventuellt kunna få plats, men vi väntar på betyg från din lärare.

Svarsbesked

 • Du måste svara på ditt antagningsbesked (tacka JA eller NEJ) och lämna ditt svar till Komvux.
 • Hur du kan lämna ditt svar och när sista dag för att svara är står i ditt antagningsbesked.
 • Om du inte svarar tas du bort från den kurs eller yrkesutbildning du fått antagningsbesked om (inget svar = ingen plats på kursen/utbildningen)
 • Om det blir en ledig plats på en kurs så skickar vi ut ett nytt antagningsbesked till den som står först på tur av er som väntar i reservkön.
 • Vi skickar ut antagningsbesked via sms och mejl under reservantagningen.
 • För de kurser som är planerade på 20 veckor så antar vi reserver under 2 veckor in på studieperioden
 • För de kurser som är planerade på 10 veckor så antar vi reserver under 1 vecka in på studieperioden
 • För våra yrkesutbildningar antar vi reserver under 2 veckor in på studieperioden förutom till Vård- och omsorgsutbildningen där vi endast antar reserver under 1 vecka in på studieperioden