Vuxenutbildningen / Gymnasial utbildning

Gymnasiala ämnesnivåer

Vuxenutbildning på gymnasial nivå motsvarar gymnasieskolans utbildningar. Som vuxenstuderande läser du ämnen/ämnesnivåer med färre undervisningstimmar. Det innebär att den vuxenstuderande själv måste ta ett större ansvar för sina studier.

Gymnasial vuxenutbildning, Komvux, kan du läsa på dagtid, kvällstid eller flex. Du väljer de kurser du vill läsa och får då ett individuellt schema.

Ämnesbetygsreform | vux25

Från och med 1 juli 2025 börjar ett nytt system för gymnasieutbildning och vuxenutbildning gälla i Sverige. Detta nya system går under namnet “Ämnesbetygsreformen” och kallas för ”Vux 25” inom vuxenutbildning.  Här hittar du generell information om vad det nya systemet innebär och hur det kan påverka dig som studerar eller ska börja studera inom vuxenutbildningen. 

Du kan läsa mer om vux25 och förändringarna här:


Här hittar du alla ämnesnivåer som går att söka

Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå vänder sig till vuxna som vill komplettera sin gymnasieutbildning, få sina kunskaper och sin kompetens validerad eller kanske byta yrkesbana. Det är en avgiftsfri och frivillig utbildningsform.
Du får läsa på gymnasial vuxenutbildning från och med den 1 juli det år man fyller 20. I vissa fall kan man vara yngre än 20 år.

För att vara behörig att delta på en kurs ska deltagaren sakna sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Dessutom ska deltagaren ha förutsättningar att tillgodogodgöra sig utbildningen.

Läs om utökad rätt att läsa upp behörighet på komvux här

De gymnasiegemensamma ämnena ger en god baskunskap som du har nytta av såväl inför fortsatta studier som framtida yrkesverksamhet. Ämnena ger behörighet till flera av högskolans utbildningar. Varje ämne är uppdelad i flera ämnesnivåer.

Engelska
Historia
Matematik
Naturkunskap
Religionskunskap
Samhällskunskap
Svenska
Svenska som andraspråk

Ansökningsperioder på Vuxenutbildningen

Under ansökningsperioder ser du utbudet av valbara ämnesnivåer inför kommande studieperiod på hemsidan.  Du hittar utbudet här.

För att göra din ansökan använder du webbansökan. Du hittar webbansökan här.


Ämnen och ämnesnivåer

På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om ämnen och nivåer. Sök på det ämne som du är intresserad av för att läsa mer. Du hittar sidan här.