Vuxenutbildningen / Gymnasial utbildning

Restaurangutbildning

Redo att börja din yrkesbana inom restaurang- och storköksbranschen? Restaurangutbildning är en gymnasial yrkesutbildning (yrkesvux) för dig som vill ha kompetensen som krävs för en anställning inom restaurang eller storkök.

Snart kan jobbet vara ditt!

Restaurangutbildning är en gymnasial yrkesutbildning (yrkesvux) som vänder sig till dig med ett intresse för mat och dryck och som vill arbeta med tillagning av mat och/eller servering inom restaurangnäringen eller storkök.

Utbildningen passar dig som är intresserad av ett yrke där mat, dryck, livsmedel och råvaror står i centrum. För arbetet behöver du vara serviceinriktad och gilla att arbeta med mat och dryck för beredning, tillredning, servering samt kassaarbete.

Innehåll

Studierna ger dig grundläggande yrkeskunskap där praktiska moment varvas med teori. Du får bland annat lära dig att planera, bereda och laga mat med god kvalitet samt ge god service åt gästerna. Under utbildningen kommer du ges möjlighet att praktisera på skolans restaurang men även ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en arbetsplats inom restaurangbranschen eller storkök.

Omfattning

Studier på heltid, 1 år. Ort Trollhättan. Utbildningen genomförs på heltid på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan med lektioner i klass. I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det ger dig en praktisk inblick i kommande yrkesliv.

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Du ansöker genom att använda webbansökan Komvux. Du hittar den här.

Ansökan kräver BankID.

De senaste åren har arbetsmarknaden varit god och trots en nedgång under det sista året så kommer det finnas ett stort behov av personal inom restaurang och storkök den närmaste tiden.

Exempel på yrken efter utbildningen: Efter utbildningen kan du arbeta i restaurang och storkök som kock, kallskänka, köksbiträde eller serveringspersonal.

Godkänt betyg i:

  • Svenska eller Svenska som andraspråk på grundläggande nivå

Alternativt motsvarande kunskaper

Studieperioder för utbildning med start augusti 2023

  • Studieperiod 1: 2023-08-21 – 2024-01-05
  • Studieperiod 2: 2024-01-15 – 2024-05-31

Kurser för utbildning med start i augusti 2022

  • Matlagning 1 100
  • Mat och dryck i kombination 100
  • Service och bemötande 100
  • Servering 1 100
  • Livsmedel och näringskunskap 100
  • Matlagning 2 200
  • Hygien 100
  • Specialkoster 100
  • Orienteringskurs/Introduktion till olika områden 50
  • Branschkunskap inom restaurang & livsmedel 100

Utbildningen är kostnadsfri.

Du får själv stå för studiematerial, ev. arbetskläder, skor samt resor till och från praktikplatsen (APL), studiebesök osv.

Utbildningen berättigar till studiestöd. Läs mer om studiestöd på www.csn.se