Vuxenutbildningen / Gymnasial utbildning

Restaurang- och måltidsbiträde med språkstöd

Lär dig ett yrke och svenska samtidigt! Här finns en gymnasial yrkesutbildning med språkstöd för dig som inte har svenska som modersmål för dig som vill arbeta inom restaurang eller storkök.

Ansökan kräver BankID. Om du inte kan skicka in din ansökan eller får ett bekräftelsemail ifrån skolan när du gjort din ansökan så hör av dig till Administration/Expedition på infovuxkfv@kunskapsforbundet.se

Lär dig ett yrke och svenska samtidigt!

Restaurang- och måltidsbiträde med språkstöd är en gymnasial utbildning för dig som inte har svenska som modersmål och som har ett intresse för mat och dryck samt vill arbeta inom storkök eller på restaurang. Du läser en yrkesutbildning samtidigt som du lär dig det svenska språket och läser yrkessvenska.

Utbildningen passar dig som vill gå en kortare utbildning för att sedan arbeta med mat på exempelvis en skola eller ett äldreboende. Arbetsuppgifterna är omväxlande och arbetet ser olika ut beroende på om det är i ett storkök eller i en restaurang. Det är viktigt att du är serviceinriktad och bra på att kommunicera med andra människor. För att klara utbildningen behöver du kunna hantera alla typer av livsmedel.

Innehåll

Utbildningen ger dig en grundläggande yrkesutbildning som kombineras med yrkessvenska. Du lär dig grunderna inom hygien, livsmedel, matlagning, servering samt service och bemötande.

Kort om utbildningen

Utbildningen är på 20 veckor. Ort: Trollhättan, Magnus Åbergsgymnasiet. Det ingår praktik i utbildningen (arbetsplatsförlagt lärande).

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Måltidsbiträden eller restaurangbiträden kan arbeta på många olika arbetsplatser. Ofta jobbar man i ett storkök på ett sjukhus, en skola, inom äldreomsorgen eller på en restaurang men det kan också vara arbete på kaféer och små kvarterskrogar. Arbetsuppgifter inom yrket kan till exempel vara att ta fram och förbereda mat, servera, duka, städa etc. De senaste åren har arbetsmarknaden varit god. Restaurangbranschen har haft en stark utveckling under flera år och den förväntas att fortsätta.

Godkänt betyg i:

  • SFI C studieväg 3 eller SFI D

Alternativt motsvarande kunskaper

Utbildning med start i augusti 2024

  • Studieperiod 1: 2024-08-19 – 2025-01-03

Kurser för utbildning:

  • Matlagning 1 100p
  • Hygienkunskap 100p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100p
  • Orienteringskurs yrkessvenska 200p

Utbildningen är kostnadsfri.

Du får själv stå för studiematerial, ev. arbetskläder, skor samt resor till och från praktikplatsen (APL), studiebesök osv.

Utbildningen berättigar till studiestöd. Läs mer om studiestöd på www.csn.se