Vuxenutbildningen / Gymnasial utbildning
Validering | Barn och fritid
Validering på Vuxenutbildningen inom barn och fritid.
Detta är validering
Vuxna har erfarenheter, kunskaper och kompetens som de utvecklat på olika sätt i utbildning, på arbetsplats eller i hem- och föreningsliv. Validering är en möjlighet att få sin kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd.
Validering: Barn och fritid
Validering är för dig som jobbat minst 2700 timmar inom barn och fritid samt har en anställning idag men som saknar den formella utbildningen eller betyg som styrker ditt kunnande. Syftet med valideringen är att synliggöra och förstärka kompetensen i kombination med arbete.
Så här går valideringen till
Inför valideringen kommer du att genomföra en kartläggning och en självskattning för att visa på de kunskaper du har inom området. Under valideringens inledande del genomförs en fördjupad kartläggning av yrkeslärare för att synliggöra ditt kunnande men även för att se vilka återstående delar som behöver kompletteras genom studier och som i huvudsak bedrivs via distans- och fjärrundervisning. I valideringen och de kompletterande studierna kommer även obligatoriska närträffar på plats i skolan att ingå.
Hur lång tid tar validering?
Du läser 1-2 studieperioder, motsvarande cirka 6 månader till 1 år. Utbildningen genomförs med antal poäng som motsvarar halvtidsstudier. Validerings- och studietiden kan variera beroende på hur mycket kunskap och erfarenhet du har med dig in i valideringen.
Detta krävs för att bli antagen
- För att vara aktuell för validering måste du vid ansökan, men även under utbildningstiden arbeta inom förskola och skola.
- Betyg: minst godkänt/E i svenska eller svenska som andraspråk, samhällskunskap samt matematik från grundskola eller motsvarande.
- Arbetsgivarintyg/tjänstgöringsintyg: Ska styrka din erfarenhet inom barn och fritid. Du ska ha arbetat i minst 2700 timmar på heltid inom barn och fritid.