Vuxenutbildningen / Eftergymnasial utbildning

YH | Medicinsk vård­administratör

Bli en viktig del av vård och omsorg. Distansutbildning inom medicinsk administration för dig som vill arbeta med att bidra till en patientsäker vård. Ansökan öppnar i februari.

Som medicinsk vårdadministratör är du en viktig del av vårdteamet och fungerar som ett kvalificerat administrativt stöd i verksamheten. Just nu genomgår yrkesrollen stora förändringar med ökad digitalisering och implementering av ny teknik. Detta innebär att arbetsuppgifterna förändras.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på region och vårdenhet, men vanliga vanliga ansvarsområden inkluderar remisshantering, systemadministration, diagnosklassificering och service i reception. Utöver detta kan du arbeta med ekonomihantering, bearbetning av data och statistik samt personaladministration. Att vara en del av ett team, kunna ge service och ha patientkontakt är genomgående inslag i yrkesrollen.

Kompetenskraven på vårdadministratörer har ökat och arbetsuppgifterna är idag mer kvalificerade än tidigare. Efter examen har du möjligheten att arbeta inom hela sjukvården, exempelvis på sjukhus, vårdcentraler, rehabiliteringsmottagningar, forskningscentra och på läkemedelsföretag. Din kompetens efterfrågas också inom andra sektorer i samhället, både inom privat och offentlig sektor.

Yrkesroll

  • Yrkesroll 1: Vårdadministratör
  • Yrkesroll 2: Läkarsekreterare
  • Yrkesroll 3: Medicinsk vårdadministratör
  • Yrkesroll 4: Medicinsk sekreterare

Utbildningens upplägg

Studierna bedrivs på heltid varav cirka 20 timmar per vecka enligt schema i vårt digitala mötesverktyg Google Meet. Resterande tid ägnas åt självstudier och grupparbeten. För att du ska kunna genomföra utbildningen behöver du ha en dator.

En fjärdedel av utbildningen består av den praktiska delen LIA ”Lärande i arbete”. Då är du ute och praktiserar dina nya kunskaper i branschen. Under LIA-perioden är du på plats på arbetsplatsen 35 timmar per vecka och ägnar resterande tid åt skolarbete. Du ansvarar själv för att ordna LIA-plats. (OBS! LIA-placering kommer inte att kunna erbjudas inom Västra Götalandsregionen.)

Studiefinansiering/CSN

Utbildningen är avgiftsfri. Eventuella utgifter för resor, kost och logi, t.ex. i samband med LIA, samt kurslitte­ratur står den studerande för. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN. Läs mer på www.csn.se

Ansökan är nu stängd.

  • Ansök till Medicinsk vårdadministratör här

Första gången du går in på ansökningsportalen måste du skapa ett konto. Du får då en länk skickad till din e-post adress. Klicka på länken i din e-post och skapa ett lösenord. Därefter kan du åter gå in på ansökningsportalen och logga in för att skapa en ansökan till vår yrkeshögskola.

Anatomi, fysiologi och sjukdomslära | 35p
Diagnosklassificering | 25p
Medicinsk terminologi och skrivregler | 45p
Vårdrelaterad juridik | 30p
IT och e-hälsa | 30p
Bemötande och kommunikation | 25p
Vårdens organisation och verksamhet | 20p
Administration och hantering av allmän handling | 15p
Medicinsk dokumentation | 25p
LIA, lärande i arbete | 100p
Examensarbete | 25p
Totalt antal YH-poäng: 400p

Behörighet att antas till utbildningen har den som:

1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenut­bildning,
2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till mot­svarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildning­en.

Särskilda förkunskaper: Godkända betyg i följande kurser:
Betyg: Med betyget lägst G/E i de gymnasiala kurserna Svenska B/2, Svenska som andra språk B/2, Engelska B/6, eller motsvarande äldre kurser.

Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs

Reell kompetens: OM du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test.

Urval: Vid fler sökande än antalet utbildningsplatser tillämpas urvalsprov. Detta digitala prov bokar du som sökande i yh-antagning.se 

Läs mer om behörigheter och urval hos myndigheten för yrkeshögskolan: www.myh.se

Datum för 2025 års ansökningsomgång kommer.

Studiestart: Augusti 2025

Komplettering av betyg för pågående studier: Om du behöver komplettera med betyg från pågående studier så måste du begära det i din ansökan.

Antagningsbesked skickas ut senast: vecka 25

Kursavgiften för yrkeshögskoleutbildning finansieras med statliga medel. Eventuella utgifter för resor, kost och logi, t.ex i samband med LIA, samt kurslitteratur står den studerande för. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN.

Läs mer på www.csn.se

Studieperioder för utbildning med start i 2023

Period 1: 230821 – 240524, 200 poäng
Period 2: 240819 – 250523, 200 poäng

 

Studieperioder för utbildning med start i 2024

Period 1: 240819 – 250523, 200 poäng
Period 2: 250818 – 260522, 200 poäng