Magnus Åbergsgymnasiet / Högskoleförberedande

Estetiska programmet | Musik

Älskar du musik? Tycker du om att spela instrument eller sjunga? Estetiska programmet med inriktning musik är för dig som brinner för musik, vill uttrycka din kreativitet och dessutom få en bra samhällsvetenskaplig grund inför framtiden.

Estetiska programmet med inriktning musik är en högskoleförberedande utbildning där vi varvar teoretiska studier med musikaliskt arbete. Instrumentalundervisningen är individuellt anpassad och vi möter dig på den nivå du befinner dig, oavsett om du är nybörjare på ditt instrument eller har spelat i flera år. Här får du möjlighet att utveckla dig som musiker, träna din sceniska beredskap genom att möta olika slags publik i skiftande musikaliska sammanhang. Dessutom får du träna och utveckla din kreativitet, samarbetsförmåga och presentationsteknik. En stor del av studierna sker i projektform. Många av våra kurser leder fram till konserter, turnéer, studioinspelningar eller musikteaterprojekt.

Här finns alla instrument, undervisning i fina lokaler med modern utrustning. Våra lärare har lång musikalisk och pedagogisk erfarenhet och brinner för din utveckling. Här får du utvecklas inom musiken, drivas av kreativiteten samtidigt som du bygger en bred grund inför fortsatta studier.

Möt en elev på estetiska programmet, musik:

På Magnus Åbergsgymnasiet kan du läsa estiska programmet på två olika sätt. Vi erbjuder Estetiska programmet med inriktning Musik samt inriktningen Bild och form. Läs mer om Bild och form här.

Många som har gått Estetiska programmet arbetar senare som musiklärare, musiker, låtskrivare, webbdesigner, art director, copywriter, operasångare, ljudläggare, ljudtekniker, postproduktion, advokat, förskolelärare, grundskollärare, gymnasielärare, journalist, socionom, psykolog, polis, sjuksköterska och sjukgymnast.

Vad kan man göra efter Estetiska programmet? Vi frågade våra tidigare elever. De gör väldigt olika saker:

Melissa Beganovic har läst en utbildning i socialpsykiatrisk vård vid Högskolan Väst och arbetar nu som fältsekreterare i Trollhättans stad.

Anton Hansfeldt läser ett treårigt högskoleprogram i Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering vid Malmö högskola. Dessutom har han ett års studier 3D-animation och visualisering på Högskolan Väst i bagaget.

Frida Johansson läste församlingsmusikerlinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola, därefter två år klassisk komposition på St Sigfrids folkhögskola i Växjö. Numera jobbar hon som frilansmusiker på heltid, bland annat som körledare och kompositör/arrangör.

Jens Gustavsson Sangsta läser musiklärarprogrammet på Musikhögskolan i Ingesund (Karlstads universitet) med klassiskt piano som huvudämne.

Linn Lecander läser arbetsterapeutprogrammet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Daniel Malmqvist pluggar japanska i Tokyo, Japan.

Rebecca Persson studerar till socialantropolog vid Lunds universitet.

Amanda Tobiasson läser grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 på Högskolan Väst.

Martin Andersson har utbildat sig till maskiningenjör på Högskolan Väst. Nu jobbar han som konstruktör på Combitech här i Trollhättan.

Simon Broborn utbildar sig till samhällsanalytiker med inriktning organisation på Karlstads universitet.

Peter Broström driver sin egen firma Bros Förvaltning, som hyr ut lokaler och lägenheter. Samtidigt studerar han till Fastighetsförvaltare på Fastighetsakademien i Göteborg.

Joel Edin är färdig med sin filosofie kandidatexamen i kulturvetenskap i våras och ska nu börja jobba på Folkuniversitetet med att få nyanlända in på arbetsmarknaden.

Alexandra Krainer utbildar sig till biomedicinsk analytiker på Umeå universitet.

David Lecander läser rocklinjen på Skurups folkhögskola i Skåne.

Pontus Ljungblad läser kandidatprogrammet i företagsekonomi på Stockholms Universitet med inriktning mot redovisning och revision.

Emma Lindström (f d Erngren) läser freds- och utvecklingsprogrammet med inriktning på statskunskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Lisa Riddebäck läser sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Väst.

Amelie Roolf pluggar folkhälsovetenskap med inriktning hälsocoach vid Skövde högskola. Dessutom jobbar hon som föreläsare om psykisk ohälsa med fokus på ätstörningar och självskadebeteenden.

Agnes Sundberg är numera färdigutbildad socionom. Hon har läst på Mittuniversitetet i Östersund. Hon arbetar som socialsekreterare med ekonomiska biståndsfrågor i Stockholm.

Louise Thielfoldt (f d Karlsson) gick grundlärarprogrammet år 4-6 på Högskolan Väst och ska våren 2016 börja jobba på en skola i Uddevalla som lärare i svenska och matematik. Louise kan man också se och höra i bland annat Teater Endorfins uppsättningar.

Johan Dahlberg utbildar sig till ämneslärare i musik med inriktning mot gymnasiet på Musikhögskolan i Malmö.

Gabriel Flink utbildar sig också till ämneslärare i musik med inriktning mot gymnasiet på Musikhögskolan i Malmö.

Adrian Magnusson utbildar sig också till ämneslärare i musik med inriktning mot i gymnasiet vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Rebecca Roth läser till ämneslärare i svenska och historia med inriktning gymnasiet vid Lunds universitet.

Ludwig Månsson läser andra året på musiklinjen vid Södra Vätterbygdens folkhögskola.

Linnea Wiström Brav läser till lärare för åk 4-6 i samhällsorienterade ämnen, svenska, engelska och matematik vid Göteborgs universitet.

Johannes Broborn läser nordiska rockmusiklinjen på Geijerskolan i Ransäter.

Jonathan Bäversjö läste det treåriga högskoleprogrammet Nätverksteknik med IT-säkerhet vid Högskolan Väst. Nu jobbar han jobbar som nätverksteknisk konsult på Ericsson, med Dfind IT som konsultbolag.

Johanna Eriksson läser förskollärarprogrammet med inriktning förskola/förskoleklass på Göteborgs universitet.

Louise Ewing läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 på Högskolan Väst.

Moa Grandin läser ett högskoleprogram som heter Personal, Organisation och Ledarskap vid Högskolan i Skövde, vilket leder fram till en kandidatexamen i företagsekonomi.

Anna Johansson läser det internationella programmet för politik och ekonomi på Högskolan Väst.

Johan K Johansson studerar japanska i Tokyo.

Robin Mashallah har precis avslutat ett år som region- och kampanjombudsman i Stockholms Läns SSU-distrikt och ska nu påbörja sista året på en personalvetarutbildning med studier i arbetsrätt och konflikthantering. Parallellt med heltidsstudierna jobbar Robin också som kommunikatör i ett integrationsprojekt på näringslivsenheten i Trollhättans Stad, är ideellt aktiv inom politiken på kommun- och distriktsnivå. Musiken hålls igång i diverse projekt.

Louise Olsson är nu färdig med det treåriga kandidatprogrammet i genusvetenskap vid Lunds universitet. Hon jobbar nu som verkställande chef för Gästhamnsbolaget väst AB.

Rebecca Vouros är nu färdig med utbildningen i socialpsykiatrisk vård på Högskolan Väst. Hon jobbar bland annat inom psykiatrivården.

Rebecka Wilhelmsson läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem och med inriktning musik. I framtiden innebär detta alltså att hon kan arbeta som musiklärare i åk F-6 och har behörighet för fritids.

Fredrik Ålund är klar med sin kandidatexamen i Arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och läser nu fristående kurser i arbetsrätt och företagsekonomi. Vid sidan av studierna jobbar han som medlemsrekryterare på arbetsgivarorganisationen Almega.

Lisa Andersson utbildar sig till förskolelärare vid Göteborgs universitet.

Kim Devall utbildar sig till förskolelärare på Högskolan Väst.

Lena Ghabayen läser andra året på musiklinjen med klassisk inriktning på Kävesta folkhögskola.

Christoffer Hovhag pluggar Musik- och ljuddesign som är en distansutbildning på Högskolan i Dalarna.

Emma Jansson går musiklinjen inriktning afro med sång som huvudinstrument på Ljungskile Folkhögskola.

Axel Johansson går musiklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Patricja Kamela läser en utbildning till elkraftstekniker på Högskolan Väst.

Emma Lönnestål går också på musiklinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv.

Johan Pieslinger studerar medvetandestudier vid Högskolan i Skövde, vilket innebär studier i neuropsykologi och filosofi.

Lina von Tell går på Musikteaterskolan på Ölands folkhögskola.

Jimmy Andersson läser en utbildning i Digitala Medier på Högskolan Väst.

Olle Bergenfeldt har följande studier i ryggsäcken: Ett års musikstudier på Lunnevads folkhögskola, två års studier på jazzlinjen Fridhems folkhögskola i Svalöv, 30 hp i musikvetenskap på Göteborgs universitet, 15 hp i psykologi på Lunds universitet. Just nu jobbar han som elevassistent på en förskola i Oslo.

Daniel Bornstrand är färdig med utbildningen i Datateknisk systemutveckling på Högskolan Väst. Han jobbar numera som mjukvaruutvecklare på SBAB i Solna.

Ronja Bubach (f d Freiholtz) läser sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Väst.

Harald Göthblad jobbar som kulturpedagog på N3 och har, ihop med en kollega, hand om ett musik- och filmprojekt för ungdomar. Ena delen, rec.play.rock, inriktar sig framförallt på högstadieungdomar som har det struligt i skolan och privat. Den andra delen, Musikalternativet, är ett alternativ inom det individuella programmet på Kunskapsförbundet Väst.

Joella Johannesson är nyss färdig med sin utbildning i digital media, som hon har läst på Högskolan Väst här i Trollhättan.

Anna Karlsson är färdigutbildad socionom (Lunds universitet) och jobbar nu med att skaffa praktikplatser åt personer på en daglig verksamhet inom LSS.

Oliwer Lindén läser musikvetenskap på Göteborgs universitet.

Elin Norgren läser psykologprogrammet på Karlstads universitet.

Stina Petersson är nu färdig med studierna på statsvetarprogrammet och sin pol.kand vid Göteborgs universitet. Under 2014 jobbade hon på valnämnden, men numera är hon tjänsteman på förvaltarenheten. Fritiden ägnas åt Göteborgs Indiekör, där Stina är ordförande.

Carolina Thorén tog sin sjuksköterskeexamen på Högskolan Väst i juni 2013 och jobbar nu som sjuksköterska på nyfødtintensiven (neonatal) på Rikshospitalet i Oslo.

Stina Widén studerar på Musikhögskolan i Ingesund till träblåspedagog inom genrerna klassisk och rytmisk/improviserad musik. Stina läser också dirigering som spetsämne. Hon frilansar som dirigent samt arbetar på Arvikas kulturskola som saxofon- och klarinettlärare.

Loke Asplund läser teologiprogrammet på Göteborgs universitet och siktar på att bli präst.

Caroline Johansson är nu färdig med studierna på det socialpedagogiska programmet på Högskolan Väst och jobbar nu som behandlingssekreterare (familjebehandling) inom socialtjänsten i Trollhättan.

Viktor Kannisto läser musiklärarutbildningen med rytmisk och improviserad inriktning på Musikhögskolan i Ingesund, Arvika på halvtid och jobbar som frilansande musiker resterande tid.

Hans Rohdin är färdig med sin maskiningenjörsutbildning på Högskolan Väst. Har gått tekniskt basår och sedan högskoleingenjör med maskininriktning. Jobbar som konsult på ett företag som heter Sting med inriktning på konstruktion och hållfasthetsberäkningar. Arbetar som frilansande musiker på 25%.

Kristin Vänerö har läst en tvåårig YH-utbildning till Internationell säljare på IHM Business School. Dessutom har hon 30 hp psykologi i bagaget. Nu arbetar hon på Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän som försäkringsrådgivare (företagsmarknad).

Viktoria Karlsson läser musiklinjen med klassisk inriktning sång på Lunnevads Folkhögskola.

Isabella Persson läser Medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Alexandra Shabo går musiklinjen inriktning afro med sång som huvudinstrument på Ljungskile Folkhögskola.