Vill du ha koll på vad som händer och veta varför det händer? Världen ser annorlunda ut när du förstår hur den fungerar. Samhällsvetenskapsprogrammet handlar om samhället vi lever i, både det lokala och globala.
På Samhällsprogrammet får du verktyg för att förstå din samtid och vår gemensamma historia. Du lär dig hur samhället och människorna fungerar och vad som styr våra handlingar och beslut. Du lär dig också att analysera och kommunicera både i bild, tal och skrift. Som samhällsvetare är det självklart att ha ett internationellt perspektiv och det lägger vi stort fokus på under utbildningen. Hos oss kommer du att träna dig i ett vetenskapligt förhållningssätt, att arbeta i projektform, ställa upp olika teoretiska modeller, och dra slutsatser utifrån dessa.
Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig en bred och djup förståelse för allt från politik och ekonomi till sociologi och psykologi. Med både teoretiska och praktiska kunskaper förbereds du för vidare studier och spännande karriärer inom en rad olika områden.
Möt en elev på Samhällsprogrammet:
Oavsett vilken inriktning du väljer får du gå i modernt utrustade salar med tillgång till studierum för självstudier. Vi har också ett välutrustat bibliotek som kan komma väl till pass när du ska göra dina fördjupningsarbeten. Under utbildningen kommer du att göra många studiebesök och studieresor. Du har stora möjligheter att bredda och fördjupa dig inom programmet.
Inriktningar
Beteendevetenskap
Vill du lära dig mer om människans utveckling, socialisation och samspel? Väljer du inriktningen Beteendevetenskap får du en större förståelse för hur människor handlar som individer, gruppdeltagare och samhällsmedborgare. Du lär dig också mer om det moderna samhällets möjligheter och utmaningar.
Samhällsvetenskap
Intresseras du av politik, samhällsstrukturer och människors livsvillkor? Väljer du att fördjupa dig inom samhällsvetenskap kommer du öva upp förmågan att tolka, förklara och använda samhällsvetenskapliga metoder. Du kommer att reflektera över frågor om demokrati, kommunikation, etik, kön, miljö och makt ur ekonomiska, sociala och politiska aspekter.
En hedersfull utmärkelse
Poängplan
Omfattning 2500 poäng
Geografi | Nivå 1
100
Historia | Nivå 2a
100
Religionskunskap | Nivå 2
50
Samhällskunskap | Nivå 2
100
Samhällskunskap 3 | Nivå 3
100
Internationella relationer
100
Etnicitet och kulturmöten
100
Politik och hållbar utveckling
100