Gillar du att arbeta praktiskt och kreativt? Drömmer du om att arbeta som snickare eller kanske vidareutbilda dig till byggnadsingenjör? Då är Bygg- och anläggningsprogrammet något för dig!
På Bygg- och anläggningsprogrammet får du en praktiskt inriktad utbildning som ger dig ovärderliga färdigheter inom såväl nybyggnation som renovering och anläggningsarbeten. Här får du chansen att lära dig allt från snickeri, murning och måleri till betonggjutning och markarbeten, med hjälp av erfarna lärare och moderna verktyg och tekniker.
Bygg och anläggningsprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet är en ”Branschrekommenderad utbildning” av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN). Det betyder att du kan vara säker på att din utbildning är väl förankrad hos arbetslivet och att du får med dig nödvändiga kunskaper redan från start.
Det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) som börjar i årskurs 2 är ett mycket viktigt inslag i utbildningen. Det betyder att du är placerad på en arbetsplats inom ditt yrkesområde, vilket ger dig ovärderliga erfarenheter inom arbetsområdet. På köpet får du också ett kontaktnät som är viktigt när du ska ut i arbetslivet.
Möt en elev på Bygg- och anläggningsprogrammet:
Yrkesprogrammet ger dig både den praktiska och teoretiska grunden du behöver för att arbeta inom byggbranschen. Vi berör ämnen som lagar och regler, arbetsförhållanden, riskbedömningar och andra frågor som inte har med själva yrkeserfarenheten att göra, men som är av stor vikt när man sedan börjar jobba inom branschen.
Efter gymnasiet har du många möjligheter: kasta dig direkt ut i arbetslivet som snickare, murare, betongarbetare eller anläggningsarbetare, eller varför inte vidareutbilda dig till arbetsledare eller ingenjör? Möjligheterna är många!
Inriktningar
Husbyggnad
Drömmer du om att bygga framtidens hus och anläggningar? Då är inriktningen Husbyggnad perfekt för dig! Här får du lära dig allt från att bygga helt nytt till ombyggnation och renovering. Du får också erfarenhet av att jobba med spännande projekt som broar och andra viktiga konstruktioner i vårt samhälle. Efter utbildningen kan du välja en rad olika yrkesvägar – du kan exempelvis bli betongarbetare, glastekniker, golvläggare, murare eller träarbetare. Möjligheterna är många!
Måleri
På inriktningen måleri får du lära dig att behandla och måla både invändiga och utvändiga ytor. Du får även lära dig att sätta upp olika väggbeklädnadsmaterial, som till exempel tapeter och våtrumsmattor och lära dig mer om färgers olika egenskaper och deras estetiska och skyddande värden. Låter det som något för dig? Välj då inriktningen Måleri!
Byggnadsplåtslageri
NYHET HÖSTEN 2025! Väljer du inriktningen Byggnadsplåtslageri får du lära dig olika typer av byggnads- och ventilationsplåtslageri. I huvudsak kommer du att lära dig att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, som exempelvis plåttak. Du kommer också att lära dig ventilationsplåtslageri för ett fungerande inneklimat. Här handlar det om att kombinera design och teknisk funktion.
Visste du att våra yrkesprogram är högskoleförberedande?
Poängplan
Omfattning 2800 poäng
Måleri | Nivå 1
200
Måleri | Nivå 2
200
Måleri | Nivå 3
200
Ämnen kommer inom kort
600
Byggnadsplåtslageri | Nivå 1
200
Byggnadsplåtslageri | Nivå 2
200
Byggnadsplåtslageri | Nivå 3
200
Ämnen kommer inom kort