Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Pågående

En utbildning där mat och dryck står i centrum, en plats där du får experimentera med olika smaker och tekniker varje dag. Hur låter det? Här får du chansen att utveckla dina färdigheter inom allt från matlagning och bakning till service och livsmedelssäkerhet.

Kockyrket och matlagning blir allt mer populärt. Det ser man inte minst på TV med alla kändiskockar och matlagnings och bakprogram – och det är ett spännande och kreativt område. Vare sig du väljer att arbeta i restaurang, konditori eller storkök handlar ditt jobb om att få människor att må bra i både kropp och själ genom god mat och fin service. Hos oss erbjuds inriktningen Kök och servering och från och med höstterminen 2025 också Bageri och konditori. Oavsett inriktning får du massor av praktiska yrkeskunskaper och blir väl förberedd för yrkeslivet.

Möt en elev på programmet:

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du grundläggande kunskaper inom restaurang- och livsmedelsbranschen och måltidsservice. Du studerar svensk restaurangtradition – kryddad med intryck från andra kulturer. Du får även arbeta i lag, planera och ta ansvar för kvalitet och ekonomi, samt lära dig företagande. Språkkunskaper och förståelse för andra kulturmönster är viktiga inslag, särskilt om du vill arbeta eller studera vidare utomlands.

På Magnus Åbergsgymnasiet arbetar vi i moderna kök och på restaurangen MåGott, kommer du att få många tillfällen att praktisera dina nyförvärvade kunskaper och servera gäster din mat. Under gymnasiet kommer du att få minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Den kan genomföras i Trollhättan, Vänersborg eller kanske till och med utomlands. Praktiken låter dig utvecklas och ger dig ett viktigt kontaktnät för framtida jobb.

Inriktningar

Kök och servering

Drömmer du om att arbeta som kock? Eller vill du kanske jobba med servering? Oavsett kommer du på inriktningen Kök och servering att få de bästa förutsättningarna för att nå just dina köksdrömmar. Du kommer att lära dig allt om matlagning i restaurang, servering och om bararbete.

Bageri och konditori

NYHET! På inriktningen Bageri och konditori kommer du få chansen att lära dig konsten att baka allt från krispiga bröd till eleganta tårtor. Med hjälp av erfarna lärare och modern utrustning, kan du förvandla din passion för bakning till en spännande karriär.

MåGott

En restaurang där du som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet står för mat och service!
Läs mer om Restaurang MåGott

Poängplan

Omfattning 2800 poäng

Poängplan för HT25 är under uppbyggnad. Poängstruktur byggs om enligt GY25

Engelska | Nivå 1

100

Engelska | Nivå 2

100

Historia | Nivå 1a1

50

Idrott och hälsa | Nivå 1

100

Matematik | Nivå 1a

100

Naturkunskap | Nivå 1a1

50

Religionskunskap | Nivå 1

50

Samhällskunskap | Nivå 1a1

50

Svenska | Nivå 1/ Svenska som andraspråk | Nivå 1

100

Svenska | Nivå 2/ Svenska som andraspråk | Nivå 2

100

Svenska | Nivå 3/ Svenska som andraspråk | Nivå 2

100

Livsmedels- och näringskunskap | Nivå 1

100

Måltid och bransch | Nivå 1

200

Måltid och bransch | Nivå 2

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Mat och dryck i kombination | Nivå 1

100

Matlagning | Nivå 1

100

Servering | Nivå 1

100

Matlagning 2

200

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Specialkoster

100

Livsmedel och näringskunskap 2

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

97

Servering 2

200

Service och bemötande 2

100

Livsmedel och näringskunskap 2

100

Arrangemang

100

Matsalshantering

100

Drycker

100

Barteknik

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Bageri | Nivå 1

100

Choklad och konfektyr | Nivå 1

100

Konditori | Nivå 1

100

Ämnen kommer inom kort

900

Yrkesprogrammen är nu högskoleföreberedande!

Visste du att våra yrkesprogram är högskoleförberedande? Från och med hösten 2023 blev alla yrkesprogram på gymnasiet högskoleförberedande.
Läs mer