Tisdag, onsdag och torsdag i vecka 14 bröts all undervisning för eleverna i årskurs 2 på Byggprogrammet och Samhällsprogrammet till förmån för temat: Det handlar om kärlek/Kärleken är fri! Projektet drivs av Rädda Barnen och genomförs på skolor i hela Sverige ihop med andra organisationer och lokala aktörer. Eleverna fick under dessa dagar sin ordinarie undervisning utbytt mot olika aktiviteter som exempelvis klassrumsföreläsningar och teater. Dagarna täckte in olika teman och eleverna arbetar i blandade grupper över programgränserna. Denna möjlighet för eleverna, att möta och samarbeta med elever på andra program, är en av de många goda sidorna i projektet. Detta menar Lumnije Mehmeti, en av arrangörerna från Rädda Barnen (i mitten på bilden nedan), som minns sin egen tid som elev på Magnus Åbergsgymnasiets Samhällsprogram.

Representanterna från Rädda Barnen och huvudarrangörer för dagarna.
Tisdagen var projektets första dag, som fokuserade på mänskliga rättigheter, demokrati och barnkonventionen. Programmet bestod av klassrumsföreläsningar med representanter för Amnesty International Trollhättan, Rädda Barnen och FN- föreningen. Eleverna hade även i uppgift att presentera sina respektive program för varandra vilket gav tillfälle att diskutera och reflektera kring de fördomar som man upplevde finns kring respektive program och eleverna som går där.

Filmer och diskussioner utifrån Amnestys arbete.

Eric från Rädda Barnen pratade om Barnkonventionen

FN’s roll i världen diskuterades ur olika perspektiv
Andra dagen, som handlade om normer och värderingar, inleddes med en teaterföreställning av gruppen Teater Tropos. Föreställningen heter Vem kan du älska? och är en tät berättelse om heder, syskonkärlek, svek, lojalitet och längtan efter frihet.

Teater Tropos
Dagen innehöll också besök av Trollhättans kommunalråd Esther O’Hara, Fahime Nordborg och Monica Hansson som pratade om hur eleverna kan påverka samhället med sitt engagemang, och vilka möjligheter som finns i detta.
Torsdagen, som var projektets sista dag, handlade om kärlek och relationer, och inleddes med ett besök av Barbro Jönsson, verksamhetsutvecklare på polisen, som höll en föreläsning om våld i nära relationer. Eleverna fick också träffa Brottsofferjouren och Kvinnojouren Duvan och höra deras perspektiv på ämnet.

Barbro Jönsson
Bakgrundsfakta:
Rädda Barnens lokalföreningar genomför tillsammans med flera andra organisationer projektet ”Det handlar om kärlek/Kärleken är fri” i gymnasieskolor i hela landet. Projektet är från början utarbetat i Östergötland i samarbete med Rädda Barnen, polis, länsstyrelse m.fl. ”Det handlar om kärlek” vill synliggöra barns och ungdomars rättigheter till ett liv, fritt från våld, hot och övergrepp. Utgångspunkt är FN:s Barnkonvention. Arbetet sker ute på skolorna och eleverna får genom projektet information om sina rättigheter, diskutera en utställning, se en teaterpjäs och göra värderingsövningar. Elever och skolpersonal får möjlighet att diskutera innebörden av barns och ungas rättigheter tillsammans med ansvariga myndigheter och frivilligorganisationer. Projektet startade i Norrköping 2008 och har spritts till många orter i landet, och nu även till Trollhättan och Magnus Åbergsgymnasiet.