Är du intresserad av teknik, produktion och det senaste inom industriella lösningar? Drömmer du om att vara en del av framtidens industri och arbeta med avancerade teknologier, maskiner och hållbar produktion? Då är det Industritekniska Programmet på gymnasiet precis det du letar efter!
Programmet är ett samarbete mellan Nils Ericsonsgymnasiet och företag i närområdet. Tillsammans tar skolan och branschen ansvar för att din utbildningstid ska bli så bra så möjligt. Du får en utbildning i arbetslivet och kunskap om den teknik och de processer som används på tekniska företag idag.
Under utbildningen får du kunskap och erfarenhet av arbete med grundläggande processer och tillverkningsmetoder inom industrin. Du lära dig mer om material och industrins mycket höga kvalitetskrav. Väljer du inriktningen maskin och produktionsteknik får du arbeta med avancerade tillämpningar inom skärande bearbetning och CNC-bearbetning. Väljer du svetsinriktning lär du dig att svetsa med hög precision med flera tekniker och i olika material.
Möt en elev på programmet:
Under utbildningen är du regelbundet ute på olika företag i arbetsplatsförlagt lärande, APL, där handledare hjälper dig att utvecklas inom yrket så att du får rätt kunskaper för framtida arbete.
Om du läser det industritekniska programmet (ITU) har du möjlighet att läsa till ämnen som gör att du direkt efter din gymnasieutbildning kan söka tekniska högskoleutbildningar – till exempel Matematik nivå 2a, Matematik – fortsättning nivå 1b/1c/2, Kemi nivå 1 och Fysik nivå 2.
Inriktningar
Produkt och maskinteknik
Är du intresserad av hur saker tillverkas? Av processer, maskiner och effektiv produktion? Då är inriktningen Produktionsteknik på gymnasiet ett perfekt val för dig! Här får du både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som behövs för att bli en expert inom modern produktion och tillverkning.
Svetsteknik
Är du intresserad av att arbeta med metall och olika svetstekniker? Vill du bli en expert på att sammanfoga material och skapa hållbara konstruktioner? Då är inriktningen Svetsteknik på gymnasiet det perfekta valet för dig! Här får du en praktisk och teoretisk utbildning som förbereder dig för en framgångsrik karriär inom svetsning och metallbearbetning.
Vi har kvalitetsstämpel från Teknikcollege!
Poängplan
Omfattning 2800 poäng
Poängplan för HT25 är under uppbyggnad. Poängstruktur byggs om enligt GY25
Materialteknik | Nivå 1
100
Svetsteknik | Nivå 1
100
Svetsteknik | Nivå 2
100
Tillverkningsunderlag | Nivå 1
100
CAD 1
50
Industriteknisk fördjupning 1
50
Datorstyrd produktion 1
100
Kälsvets 2 MMA
100
Stumsvets 1 MIG/MAG
100
Stumsvets 2 TIG
100
Rörsvets 1TIG
100
Rörsvets 2 TIG
100
Kälsvets 2 TIG
100
Fysik | Nivå 1b
150
Fysik | Nivå 2
100
Matematik | Nivå 2a
100
Matematik - fortsättning | Nivå 1b
100
Matematik - fortsättning | Nivå 2
100
Kemi | Nivå 1
100
Datorstyrd produktion | Nivå 2
100