Nils Ericsonsgymnasiet

Nationell idrottsutbildning (NIU)

På Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet har du möjlighet att välja till specialidrott inom antingen badminton eller fotboll till din utbildning.

Innehållet på vår Nationella Elitidrottsutbildning (NIU) i fotboll kommer att göra dig väl förberedd fysiskt, mentalt, tekniskt och taktiskt för din egen tränings- och tävlingsverksamhet. Du utbildas i och får en fördjupning i bland annat: fotbollsteknik, spel, taktik och regler samt fysiska och mentala träningsprogram anpassade för dig. Du får även lära dig att planera och genomföra träningspass för dina klasskamrater. Genom kurserna Idrottsspecialisering 1,2 och 3, Träningslära för elitidrott 1 som alla ingår i ämnet Specialidrott, läser du garanterat 400 poäng. Detta ger dig en mycket bra grund för att komma närmare dina mål inom fotbollen. Träning och teori sker på dagtid vid tre tillfällen per vecka och leds av våra lärare.

Vi har 22 platser per läsår och urval sker bland annat utifrån dina fotbollsmeriter, referenser och genom provträning. Du läser NIU inom ramen för ett nationellt program, vilket betyder att du söker till både ett vanligt gymnasieprogram och nationellt godkänd idrottsutbildning. Hör med din SYV för mer information, poängplaner och hur du söker.

Information om ansökan och antagning

Antagningsträningar kommer att äga rum onsdagen den 9 och 16 december klockan 9.00-10.30 på Edsborgs idrottsplats i Trollhättan. Du ska vara ombytt vid 8.45 för information och har du möjlighet så byter du om hemma (det finns möjlighet att hänga av sig jackan hos oss). Varje sökande kommer också få ett mejl med mer utförlig information.

I slutet av vecka 1 kommer vi att ha digital information kring innehållet i vår NIU fotbollsutbildning – vi ber att få återkomma med vilka tider som gäller.
Varmt välkommen! ?

Här gör du din ansökan för NIU – fotboll inför läsåret 2022/2023.
Ansökan öppnas den 1 september och sista anmälningsdag är den 1 december 2021.


Christer Larsson
Lärare specialidrott

0520-52 57 46, 0702-12 17 64
christer.larsson@kunskapsforbundet.se

 • Legitimerad lärare
 • Svenska fotbollsförbundet UEFA ELITE YOUTH A DIPLOM
 • Instruktör i fotboll på Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet sedan hösten 2005
 • Tränare på seniornivå sedan 1991
 • Instruktör, ansvarar för planering, organisation och material. Kontaktperson mellan förening, skola, hem och spelare. Ansvarar för den praktiska fotbollsträningen och dess upplägg.
 • Samordnare av och kontakt för NIU – fotboll.
 • Legitimerad lärare i Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering samt specialidrott.

Fredrik Bengtsson
Lärare specialidrott
0520-52 57 46, 0765-26 02 60
fredrik.bengtsson@kunskapsforbundet.se

 • Svenska Fotbollsförbundet UEFA Advanded Level
 • Certifierad inom Fysträning och Idrottsskador
 • Instruktör på Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet sedan 2018

 

Innehållet på vår Nationella Elitidrottsutbildning (NIU) i badminton ger dig förutsättningar att utvecklas fysiskt, mentalt och tekniskt. Utbildningen ska ses som ett komplement till din ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet. Innehållet på vår Nationella Elitidrottsutbildning (NIU) i badminton kommer att göra dig väl förberedd fysiskt, mentalt, tekniskt och taktiskt för din egen tränings- och tävlingsverksamhet. Du utbildas i och får en fördjupning i bland annat: spel, taktik och regler samt fysiska och mentala träningsprogram anpassade för dig. Du får även lära dig att planera och genomföra träningspass för dina klasskamrater. Genom kurserna Idrottsspecialisering 1- 2, Träningslära för elitidrott 1- 2, som alla ingår i ämnet Specialidrott, läser Du garanterat 400 poäng. Kurserna ligger på det individuella valet 200 p och 200 p inom programfördjupningen. Detta ger Dig en mycket bra grund för att komma närmare Dina mål som badmintonspelare. Träning och teori sker på dagtid vid tre tillfällen per vecka och leds av våra lärare.

Vi har 4 platser per läsår och urval sker bland annat utifrån dina badmintonmeriter, referenser och genom provträning. Du läser NIU inom ramen för ett nationellt program, vilket betyder att du söker till både ett vanligt gymnasieprogram och nationellt godkänd idrottsutbildning. Hör med din SYV för mer information, poängplaner och hur du söker.
Sista ansökningsdag är den 1 december 2021.

Instruktör
Jens Olsson
0709- 65 52 55

 • OS i Barcelona 1992 som deltagare
 • OS i Atalanta 1996 som deltagare
 • OS i Aten 2004 som förbundskapten
 • Ungdoms – OS i Singapore som ledare
 • Förbundskapten 2002-2004
 • Tränare på seniornivå sedan 2000
 • Instruktör, ansvarar för planering, organisation och material. Kontaktperson mellan förening, skola, hem och spelare. Ansvarar för den praktiska badmintonträningen och dess upplägg.

Ansökan görs via Svenska Badmintonförbundet.