Birger Sjöberggymnasiet / Nyheter / 2019 / 11 / 25

Svenska Hjältar-galans skolturné

Över 2000 skolungdomar samlades i Nova Arena i förra veckan för att ta del av Svenska Hjältargalans skolturné. Temat för i år är mod, civilkurage och medmänsklighet. Åtta ungdomshjältar gästade scenen och gav exempel på olika sätt att stå upp för medmänsklighet i samhället.

Det var berättelser om civilkurage, rasism, psyksisk ohälsa och kampen om en bättre miljö som våra gymnasieelever fick lyssna till under torsdagen då Svenska Hjältargalans #hjälteturne gästade Trollhättan. Programledaren Frida Söderlund intervjuade olika lokala ungdomshjältar på scenen och inspirerade publiken till att våga agera.

Skolturnén besöker utvalda orter i Sverige där flera ungdomshjältar blivit nominerade. I år var Trollhättan med då flera av hjälteberättelserna kom ifrån just Trollhättan och Vänersborg.

Våga säg ifrån – även om det blir obekvämt! 
20-åriga Melissa Sakr var en av hjältarna som intervjuades uppe på scenen och hon berättade om när hon agerade i en situation där ingen annan vågade. På en lokal buss i Vänersborg blev en man utsatt för rasistiska glåpord av busschauffören och Melissa sa ifrån. På galan uppmanar hon alla ungdomar att våga säga ifrån, trots att det kan bli obekvämt, för det kan leda till något väldigt bra.

I juryn för svenska hjältar sitter bland annat TV-personligheten Peter Settman, artisten Sarah Dawn Finer, musikproducenten Anders Bagge och influencern Margaux Dietz.

Den 18 december är det dags för den stora galan som spelar in på Cirkus i Stockholm med Peter Settman och Linnea Claesson som programledare. Under galan kommer klipp från skolturnén visas där ungdomshjältarna intervjuas.